България е единствената европейска дестинация, която през миналата година не е

...
България е единствената европейска дестинация, която през миналата година не е
Коментари Харесай

Ескперт: Краткият сезон в България не е интересен за авиопревозвачите

България е единствената европейска дестинация, която през предходната година не е съумяла да доближи предпандемичните равнища. Засега остава несполучлив опитът ни да догоним нашите съперници като напредък. Това сподели пред БНР Венцислав Танчев - представител на един от огромните немски туроператори, член на Асоциацията на организациите за входящ туризъм. Основна причина е войната в Украйна, която има значително отражение в сегмент морски туризъм.

В относителен план Танчев уточни, че растежът на Гърция за 2023 година е над 20%, на Испания близо 20, на 100, а в Турция 30%, до момента в който у нас по данни на Евростат той е бил съвсем 18 на 100.

Записванията от всички пазари вървят в синхрон с миналогодишните, но няма място за непотребна еуфория. Има връщане към така наречен нормалност отпреди пандемията, когато огромна част от резервациите за летния сезон се правеха месеци преди началото му, означи Танчев.

Най-отчетлив ръст се следи на пазари Англия, Полша, Чехия и други страни от Източна Европа. Най-слаб е растежът на пазар Германия. Спадът в последните седмици се дължи на привършване на свободните самолетни седалки за избрани дати. Това най-много се отнася за летище Варна. Сезонът може да завърши на минус, предизвести Венцислав Танчев.

" Немските туроператори договориха с 35% по-малък самолетен капацитет в съпоставяне с предходната година. Ако желаеме да достигнем равнищата от предходната година, би трябвало незабавно да се обезпечат нови самолетни мощности, а свободните самолетни потенциали са мощно лимитирани. "

В сферата на чартърния туризъм липсва народен чартньор, акцентира той, като подлага на критика неналичието на ангажимент на страната към туристическия бранш.

Краткият сезон в България не е забавен за авиопревозвачите, разяснява Танчев в предаването " Хоризонт до обед ". По думите му, следва да се подтикват чартърни превозвачи да летят в крилата на сезона, което не може да се случи без държавна поддръжка.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР